Protejăm natura şi mediul înconjurător!

Lăcaşuri de cult

Biserica Sfântul Nicolae

Cele două biserici-monument din comună au fost construite de familia Apor. Biserica Sfântul Miklos de la Turia de Jos a fost înălţată între 1823-1831. Strămoşul clădirii actuale datează din epoca romană , mai târziu a fost sanctuar construit în stil gotic, care s-a distrus din cauza reconstrucţiilor succesive.

Biserica Sfântul Nicolae

În 1990 a fost găsit sanctuarul în formă de semicerc a bisericii din epoca romană.

Capela Maria

În comuna Turia pe lângă cetatea sătească putem vizita şi capela Maria, construit în stil neogotic.

Capela Maria

Capela se află în centrul comunei, potrivit unelor surse a fost construită în anul 1831, sau în anul 1846. Sub capelă se află cripta familiei Apor.


Biserica din Alungeni

Satul Alungeni face parte din comuna Turia. Prima amintire scrisă a satului datează din anul 1544. În secolul al XVI-lea avea deja parohie, la hotarele satului s-a înălţat o capelă sfinţită în cinstea lui Szent Imre, ale cărei urme se vedeau şi în secolul al XIX-lea. Biserica de azi se înalţă în centrul satului şi oferă foarte multe de văzut.

Biserica din Alungeni

Clădirea sfinţită în cinstea Sfântului Andrei a fost înălţată între anii 1851-1856. Aici se păstrează copia de lemn a statuii Mariei de la Şumuleu realizată în anul 1750.Această statuie a fost sculptată pentru o mănăstire franciscană, de unde a ajuns la Alungeni în timpul Revoluţiei din 1848-1849.

Statuia Maica Sfântă

Datorită statuii denumite Maica Sfântă a ţinutului Trei Scaune autorităţile bisericeşti a proclamat biserica şi regiunea loc de pelerinaj, dând permis pentru Sărbătoarea Bisericii de Ziua Preafericitei.La iniţiativa preotului Tifan Lajos în anul 1993 s-a înfiinţat un drum de 1 km până la muntele Ter. La sărbătoarea cu o tradiţie de doar câţiva ani sosesc mai multe sute de pelerini din alte ţări europene, din localităţi înfrăţite şi din altre aşezări secuieşti.

Cazare - Gastronomie - Agrement


În comuna Turia şi în staţiunea balneoclimaterică Bálványos există o reţea bine dezvoltată de hoteluri şi pensiuni. Dacă veniţi pe meleaugurile noastre o să aveţi din ce alege!Mai departe


Indiferent dacă doriţi să gustaţi celebrul kürtőskalács (colac secuiesc) sau un bulz autentic, aţi venit la locul potrivit!

Mai departe


Doriţi experienţe de neuitat? Parcul de aventură de la Grand Hotel Balvanyos este cel mai potrivit loc, atât pentru copii cât şi pentru adulţi!

Mai departe