Protejăm natura şi mediul înconjurător!

Tradiţii populare

În cadrul folclorului, ciclul de iarna cuprinde obiceiuri din preajma Anului Nou, în legătura indirectă cu munca agrară. Repertoriul perioadei se desfăşoară in ultimele zile ale lunii decembrie şi primele zile ale noului an, cuprinzînd colindul propriu-zis şi cel de copii, urarea cu plugul, cu buhaiul, zoritul, jocurile şi dansurile cu măşti.

Înmormântarea iernii


În seara de Anul Nou, flăcăii se deplaseau plugul tras de doi sau patru boi, cu clopote şi bice, pe la casele cu fete de măritat, urîndu-le fericire şi belşug. În ziua de Anul Nou copiii umblau pe la case cu sorcova. Pentru petrecerea din ultima săptâmînă a anului feciorii satului îşi aleg conducătorii cetei, care au sarcini bine determinate în menţinerea ordinei şi buna desfăşurare a petrecerilor. Astfel, conducătorul cetei — vătaful — are dreptul să pedepsească pe cei care încalcă disciplina şi regulile petrecerii. Executarea pedepsei revine pirgarului. Tinerii se maschează, umblă cu capra. Cîşlegile se încheie cu ceremonialul de înmormîntare a farşangului,   care  prezintă   numeroase   nuanţe specifice locale. În mai multe localităţi se montează pe o roată de car două manechine umplute cu paie, care simbolizează iarna, şi care sînt înmormîntate la marginea localităţii. Folclorul perioadei primăvară-vară este reprezentat prin cîntece, jocuri şi manifestări tematice. În noaptea de 1 Mai se pun'la stîlpul porţii caselor cu fete de măritat armindeni (mesteceni înverziţi).

Înmormântarea iernii

Majoritatea obiceiurilor se desfăşoară paralel cu munca agrară şi pastorală. Un obicei, legat de agricultură, constă în împletirea cununei de grîu de către fetele secerătoare la încheierea secerişului, cunună purtată cu mare alai şi aşteptată de către săteni, care stropesc fetele cu apă. Unele munci, cu precădere cele agricole, sunt efectuate în „clacă", aşa cum se făceau construcţia casei, prăşitul, torsul şi albitul cînepei, cu ajutorul rudelor şi prietenilor.

Evenimentele cele mai importante din ciclul vieţii — naşterea, nunta şi înmormîntarea — se desfăşură şi astăzi cu rituri şi ceremonialuri străvechi.

 

 

Cazare - Gastronomie - Agrement


În comuna Turia şi în staţiunea balneoclimaterică Bálványos există o reţea bine dezvoltată de hoteluri şi pensiuni. Dacă veniţi pe meleaugurile noastre o să aveţi din ce alege!

Mai departe


Indiferent dacă doriţi să gustaţi celebrul kürtőskalács (colac secuiesc) sau un bulz autentic, aţi venit la locul potrivit!

Mai departe


Doriţi experienţe de neuitat? Parcul de aventură de la Grand Hotel Balvanyos este cel mai potrivit loc, atât pentru copii cât şi pentru adulţi!

Mai departe